Jag får i min hand ett jubileumsnummer från 1994 av tidskriften ”Våra Bröder”, det som senare kom att bli SIRA-bladet, där jag sedan några år är redaktör.
När jag läser i jubileumsnumret fascineras jag av vilka visionärer och pionjärer de första eldsjälarna var och vilket träget och långvarigt hjälparbete som har pågått i mer än femtio år. Ett urval:
1968 startade arbetet bland de palestinska barnen med ett barnhem för epileptiskt sjuka barn från Betlehemsområdet. Snart därefter öppnades även en läkarklinik för epileptiskt sjuka barn från hela Västbanken och Gaza.
1983 kompletterades arbetet med en yrkesträningsskola i Betlehem. Flickor kom från hela Västbanken för att bo en tid på SIRA-skolan och få träning i hushållsarbete, sömnad, vävning, teoretiska och skapande ämnen.
1992 omorganiserades arbetet i Betlehem till att i stället bedriva skola för barn med inlärningssvårigheter.
1994 I Betlehem firas SIRA 25 år och en likadan skola startas i Jeriko.
Många är de barn som passerat genom de bägge SIRA-skolorna liksom en stor mängd inhemsk personal samt eldsjälar i Sverige som har funnits både på plats i Betlehem och Jeriko samt hemma i Sverige. Det är mycket som behövs för att driva en skola, allt från lokaler, personal, material och administration till ekonomiska insatser.
Formerna för hjälparbetet bland barnen på Västbanken har skiftat men målsättningen är densamma än idag, att få vara med och hjälpa och stödja särskilt utsatta barn. SIRA-skolorna vill vara en del i att uppmuntra arbetet för fred och samförstånd bland människorna i Mellanöstern.
Ingegerd Frick